Open Education


Com a plasmació de l'Open Education, les pràctiques educatives obertes (OEP) inclouen d'una banda la creació, l'ús i la reutilització de recursos educatius oberts (OER), però també l'intercanvi de pràctiques docents i pedagogies. Tot i que avui són encara pocs els educadors que fan ús d'aquestes pràctiques obertes, la major part d'ells coincideixen en reclamar més suport institucional per a desenvolupar i perfeccionar quatre dimensions estretament vinculades a aquest tipus de pràctiques.

La necessitat d'equilibrar privacitat i apertura és un debat que al Màster de Formació del Professorat hem abordat en diferents ocasions (per exemple durant les reflexions sobre les TIC o les xarxes socials dins l'aula). Per a una consolidació de les OEP s'exigeix una major teorització i una anàlisi crític de la complexitat i els riscos de l'apertura. Cal també desenvolupar alfabetitzacions digitals per possibilitar l'accés de tothom, o almenys d'una ampla majoria social a aquest coneixement obert, ja que la manca d'habilitats digitals pot suposar una barrera que tanqui aquestes pràctiques a determinats col·lectius.

Com bé destaca Catherine Cronin l'apertura és una característica inherent a l'educació, donat que l'educació consisteix a compartir el coneixement. Així, és necessari valorar l'aprenentatge social i aprofitar les eines que es fan servir als intercanvis oberts per fer més efectiu l'aprenentatge i, a la vegada, millorar l'accés a la informació d'altres persones. Aquells que practiquen l'ensenyament obert apunten també la necessitat de desafiar les expectatives tradicionals del paper docent, és a dir, d'anar més enllà del rol docent com a transmissor de coneixements i passar a una docència-guia on l'alumne guanya autonomia i l'aprenentatge resulta més significatiu.


By Ugo.eccli (Own work) [CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)], via Wikimedia Commons


En relació a l'educació, el concepte d'apertura pot tenir diferents interpretacions, des d'aquells que consideren obert allò que suposa un recurs gratuït per a l'usuari, passant pels que entenen l'apertura com una admissió oberta a la qual qualsevol persona pot accedir sense inscripció ni exigència d'un nivell de coneixements previ. L'apertura es pot entendre també com la llibertat per a accedir i modificar recursos compartits fins a arribar a crear nous materials a partir d'ells, perquè les pràctiques educatives obertes no consisteixen només a compartir continguts sinó també processos de creació, d'aprenentatge.

La utilització de les OEP genera preocupacions raonables en els docents que reflexionen sobre el pes excessiu que poden representar les xarxes socials dins l'entorn d'aprenentatge dels estudiants o sobre la manca de certesa sobre el valor pedagògic de les OEP. Però els beneficis assenyalats per aquells que han experimentat amb aquestes pràctiques són més nombrosos que els obstacles identificats. Així, a les OEP es detecta una major connexió entre la teoria i la realitat contemporània, major connexió entre qui produeix i qui comparteix continguts, la possibilitat per als alumnes de convertir-se en part de la seva futura comunitat professional i l'oportunitat de compartir el mateix treball amb audiències reals.

Podem considerar l'educació oberta com l'horitzó de les actuals tendències pedagògiques i com l'eix vertebrador del Màster de Formació del Professorat. Els seus fonaments s'integren perfectament des de l'òptica de la inclusió i l'atenció a la diversitat, ja que la flexibilitat de l'educació oberta permet oferir una atenció més individualitzada. L'esperit de l'educació oberta (sovint apropada per les TIC) s'intueix també a metodologies didàctiques descobertes a altres assignatures com el Disseny Universal per a l'Aprenentatge (DUA) o a estratègies que no hem abordat en aquest màster però hem conegut mitjançant altres formacions de l'UIB: és el cas de la programació multinivell.

El nostre artefacte OER és: Kahoot!







#Twitter



Dins el nostre entorn personal d'aprenentatge (PLE), Twitter ha estat una eina que ens ha facilitat l'accés a fonts d'informació relacionades amb el món educatiu que fins ara desconeixíem. La cura setmanal de Twitter que com a grup hem assumit, ens ha permès descobrir i fer un seguiment de comptes tan interessants com @Tiching@AbiertaEDU@Educacion3_0@Salvaroj@Intregrateksl@Aulaplaneta i molts més mitjançant els quals hem pogut ampliar els nostres coneixements sobre diversos aspectes com l'aula inclusiva, diverses formes d'educar, punts de vista crítics i de reflexió sobre l'educació, atenció a la diversitat dins l'aula, eines per poder utilitzar dins l'aula, atenció als alumnes amb altes capacitats, intervencions educatives dins i fora de l'aula i noves tecnologies aplicades a l'educació, entre d'altres.

Twitter ha tingut també una clara influència en el vessant més físic del nostre entorn d'aprenentatge, donat que ens ha permès fer les tasques relacionades amb la nostra formació (com la cura) o cercar informació des de diferents espais (la universitat, la feina, casa) i dispositius (portàtil, ordinador, mòbil) facilitant el procés d'aprenentatge.

Com a instrument regulador del nostre aprenentatge i facilitador de l'autoavaluació, Twitter ha estat útil per a cercar i trobar informació relativa a qüestions que estàvem analitzant al màster (com l'educació inclusiva, el treball cooperatiu, l'autoavaluació...) i per a relacionar els coneixements que adquiríem a classe diàriament amb els conceptes que trobaven en alguns articles penjats a aquesta xarxa.



D'altra banda, ens ha permès conèixer diferents professionals de l'educació i fer un seguiment de les seves aportacions mitjançant els seus comptes. Aquest contacte ha suposat la possibilitat de comparar i completar constantment allò que apreníem a classe amb una actualització permanent i l'oportunitat d'obtenir visions més amplies dels diferents temes.



Hem trobat que, en ser una eina que permet treballar de forma col·lectiva, ens podria facilitar en el futur la tasca docent dins el grup-aula. Considerem que, donat que tots els alumnes poden fer-la servir de forma simultània, podria tenir molta utilitat dins l'àrea del treball cooperatiu.




https://pixabay.com/photo-3075846/

Els tweets que facin uns alumnes poden servir com inspiració i guia per a d'altres, de forma que les habilitats dels més competents puguin ser aprofitades pels seus companys per a millorar les seves competències digitals, tal com hem pogut comprovar amb l'experiència del nostre grup.

En la tasca futura com a docents creiem que Twitter ofereix moltes possibilitats, ja que podrem aprofitar l'atracció que genera en els adolescents per encarregar-los, per exemple, fer recerques de les diferents assignatures mitjançant les xarxes i els continguts compartits pels experts que en elles publiquen. Una altra opció interessant és que facin servir Twitter com a eina d'avaluació mitjançant les etiquetes, com hem fet al màster, per tal de poder seguir la tasca a la xarxa dels seus companys, seguiment que podrien coavaluar posteriorment mitjançant una rúbrica.

En el seu vessant d'eina formativa, Twitter permet superar els obstacles propis de la insularitat i tenir un millor accés a informació, coneixements i articles que, físicament, no trobaríem a l'illa i que mitjançant aquestes xarxes socials podem obtenir en igualtat de condicions que qualsevol docent d'una capital europea. Així, l'educació informal que ens facilita aquest instrument cobreix els buits.







 



 



 

Open Education

Com a plasmació de l'Open Education, les pràctiques educatives obertes ( OEP ) inclouen d'una banda la creació, l'ús i la reut...