PLE & SRL




Imatge1: Font Pròpia

Confrontant  els conceptes d’entorn personal d’aprenentatge i autoregulació hem observat que cadascuna de les fases de l’aprenentatge autoregulat (SRL) assenyalades per Zimmerman i Moylan (2009) estan contingudes en els tres estadis del Personal Learning Enviroment (PLE). Els mecanismes psicològics descrits per aquest autors sobre el procés de control de l’autoaprenentatge es poden veure reforçats o complementats per les eines integrades a l’entorn individual d’aprenentatge que, actualment i en gran mesura, són eines digitals. A més de facilitar l’aprenentatge individualitzat i autoregulat  també ens possibiliten completar i perfilar les nostres creacions així com compartir-les amb altres persones.

Hem considerat l’esquema d’arbre com la forma més visual de representar les diferents  possibilitats i usos de les múltiples eines digitals que fem servir en els nostres aprenentatges i en les quals convergeixen els dos marcs de referència creuats.

En primer lloc evidencia que bona part de les eines que cadascuna de nosaltres utilitza habitualment, es poden fer servir en diferents moments del procés d’aprenentatge i amb objectius diversos. Individualment podem fer servir una mateixa aplicació amb finalitats diferents obtenint bons resultats i, quan treballem en grup, ens permeten polir la feina en comú.

Tot i així, a l’intercanvi d’impressions amb els altres grups,  hem trobat eines que cap de nosaltres feia servir i que ens poden resultar útils en el futur. Un exemple són les eines relacionades amb la part visual i d’edició d’imatge que empren altres companys més dedicats a les arts gràfiques (Pack Adobe o Illustrator). Altre exemple són els fòrums que serien una bona forma de mesurar la qualitat de la nostra tasca abans de presentar-la, de tenir referències concretes o aconseguir perspectives diferents sobre un mateix assumpte. Tampoc tenim massa consideració del temps durant les nostres rutines d’estudi i creiem que podríem millorar si féssim ús del cronòmetre com a part de la planificació d’aquestes.

Amb la divisió de les diferents eines en funció de la seva aplicació feta durant aquesta experiència de metacognició arribem a la conclusió que, malgrat moltes d’elles es poden utilitzar a les diferents fases de l’aprenentatge, les relatives a xarxes són elements útils a qualsevol moment del PLE o de l’SRL, ja que donen la possibilitat de cercar, construir i compartir informació. El Whatsapp n’és un exemple, el fem servir sovint per a planificar les tasques de desenvolupament dels treballs grupal i d’autocontrol dins el procés de creació de continguts i, evidentment, en el moment de compartir.

Aquesta pluralitat de funcions la trobem també en eines com Twitter, Telegram, Youtube o Instagram, mentre que eines més específiques com l’entorn Office, els correctors en línia, només les utilitzem en determinades fases del procés d’aprenentatge fent un ús concret i més reduït. Així, eines com Twitter o Whatsapp, inicialment no concebudes per a l’aprenentatge, han acabat tenint més protagonisme en l’adquisició de coneixements que altres específicament creades per a tasques intel·lectuals com és l’Office.

Cal assenyalar que l’ús dels entorns d’aprenentatge virtuals en la formació d’adolescents comporta una sèrie de riscos (distracció, addicció, ús incorrecte, etc.) dels quals és necessari protegir-los dotant-los d’un esperit crític. Per això la selecció d’eines i moments adequats dins aquest procés ha de ser responsabilitat del docent que haurà de determinar com, quan i amb quina finalitat es poden emprar. L’ús de les xarxes socials estarà limitat pels paràmetres legals que assenyalen l’edat mínima per enregistrar-se i les recerques online haurien de ser vigilades i restringides a àmbits prèviament acordats. Això implica una considerable adaptació de les metodologies educatives en aquest context.





Open Education

Com a plasmació de l'Open Education, les pràctiques educatives obertes ( OEP ) inclouen d'una banda la creació, l'ús i la reut...